Reus

Proposem un Pla Comunitari al barri de la Sardana per frenar el deteriorament de la convivència

  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup municipal defensarà una moció al Ple perquè el govern actuï a tots els barris de la ciutat amb problemes d’incivisme i inseguretat

Una segona moció proposa accions perquè Reus deixi de ser a la cua de les ciutats amb menys zona verda per habitant

 

Que el govern municipal estudiï impulsar un Pla comunitari al barri de la Sardana, o la planificació que es consideri oportuna, per al foment la convivència i la promoció social i econòmica. I que mentre no es posin en marxa aquestes accions comunitàries, es dugui a terme una campanya per recordar, incentivar i vetllar per garantir hàbits fonamentals de civisme entre el veïnat.

Aquest són dos dels acords de la moció que el grup municipal defensarà al Ple d’aquest divendres per fer front a les queixes i la preocupació dels veïns, que han vist com darrerament augmenten els disturbis, les baralles i la inseguretat en aquesta zona.

La moció també demana que es realitzi una diagnosi d’altres punts de la ciutat on hi ha més conflictes relacionats amb l’incivisme i la inseguretat, per poder determinar la necessitat d’impulsar accions comunitàries; i insisteix, de nou, en el desplegament de la policia de proximitat, amb patrulles estables a cada barri, i que es recuperi la figura de l’agent de convivència.

Pel portaveu Andreu Martín, “ha arribat el moment que l’Ajuntament de Reus revisi tot allò que fa per garantir les condicions per a una convivència de qualitat al barri de la Sardana i, això, inclou programes específics per a la transformació i millora del barri i de les condicions de vida de les persones que hi viuen i hi treballen”.

Martin posa de manifest que el que succeeix al barri de la Sardana demostra que no n’hi ha prou amb aixecar actes policials per combatre la inseguretat i l’incivisme. “S’ha d’anar més enllà i fer un treball constant per garantir el civisme i frenar de soca-rel la deterioració de la convivència al barri, abans no sigui més greu”. I remarca que “les associacions de veïns estan realitzant una gran tasca en aquest sentit, però no ho poden fer-ho tot soles. I els veïns i veïnes a títol individual, tampoc. I se senten abandonats pel seu govern. I ja n’hi ha prou!”.

Pel PSC, cal una actuació integral i amb programes específics que, a més d’accions en matèria de seguretat, inclogui accions socials, econòmiques i campanyes de foment del civisme orientades a promoure canvis d’actituds i fomentar el bon veïnatge. “Els plans comunitaris del barri Gaudí o el de Sant Josep Obrer, Mas Pellicer i Mas Abelló, són exemples reeixits, que demostren que frenar la deterioració de la convivència i la guetització de certs col·lectius és possible”, assegura el portaveu.

Martín remarca que les polítiques de convivència i civisme del govern han fracassat però es mostra convençut que promoure canvis d’actituds i frenar la deterioració de la convivència al barri és possible. “Els veïns ho reclamen i l’ ajuntament té una important eina a la mà per donar-los resposta.”, ha reblat.

 

Per un Reus més verd

Una segona moció proposa un gran salt per fer de Reus una ciutat més verda, sostenible i saludable, per tal que deixi de ser a la cua de les ciutats de Catalunya de més de 50.000 habitants amb menys zona verda per habitant en el termini de temps més breu possible.

Així demana que l’Ajuntament posi a disposició del Ple un estudi actualitzat on es recullin les demandes ciutadanes de zones verdes, promocionant l’ús d’espècies autòctones i que protegeixin la biodiversitat, que es defineixin propostes i planifiquin les accions per aconseguir aquest objectiu.

Que simultàniament, faci les modificacions oportunes al POUM, si s’escau, per tal que el solar del barri del Carme, proper al carrer de Sant Benet, i el del costat de la biblioteca municipal Xavier Amorós, deixin de ser zones blaves d’aparcament per tal de convertir-se en zones verdes.

I, en darrer terme, que s’estudiï la possibilitat que altres espais verds de la ciutat que no són accessibles tornin a ser transitables (com ho havia estat la plaça de la Pastoreta) per tal de poder ser utilitzats per la ciutadania com a zona verda i espai d’esbarjo.

Segons Andreu Martín, “Reus necessita zones verdes al centre de la ciutat. I la política del govern en aquesta matèria no fa preveure una millora a curt termini. El Pla d’Actuació Municipal recull un epígraf que diu “Crear zones verdes als barris” però, lamentablement, la situació no se soluciona amb 6 paraules al PAM”. I en aquest sentit, reclama “més determinació al govern”.

Pel portaveu, “ s’ha perdut una bona oportunitat en diferents punts de la ciutat”, com per exemple, en la intervenció urbanística a l’àrea del Forn del Soto, on s’ha primat la construcció d’habitatges per damunt de la creació d’una gran zona verda; al solar que ocupava la Sedera, on s’hi preveu la construcció d’un gran supermercat; o al solar del barri del Carme proper al carrer Sant Benet, on el govern ha decidit crear una zona blava d’aparcament, tot i la reivindicació veïnal d’una zona verda en aquest espai”.

 

Adjuntem el text íntegre de les mocions en document PDF.

 

Fitxers adjunts: