Reus

Andreu Martín: "Dubtem que el nou contracte de neteja i recollida de residus millori el servei"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El portaveu Andreu Martín també alerta del criteri recaptador i no pas de millora de resultats en la taxa d’escombraries que proposa el govern

El grup municipal del PSC té seriosos dubtes que les condicions que marca el contracte de neteja viària i recollida d’escombraries que avui es debatrà en comissió informativa sigui capaç d’entomar una millora de resultats. Així ho ha posat de manifest el seu portaveu, Andreu Martín, que s’ha mostrar «molt preocupat perquè la nova licitació no pugui resoldre els problemes mediambientals i econòmics que en aquest moments pateix la ciutat per un servei inadequat i incapaç d’afrontar els actuals reptes de sostenibilitat».

Martín ha recordat que, en aquests moments, Reus és el segon municipi de la comarca del Baix Camp que menys recicla i que només el 30% de la brossa generada se separa per reciclar. I que aquesta xifra situa la nostra ciutat 12 punts per sota de la mitjana catalana i molt lluny de l’objectiu marcat per la UE, que demana que al 2020 es recicli la meitat de la brossa generada.

«Que en el capítol de sensibilització del plec de clàusules no es marquin objectius de reciclatge, és perdre una oportunitat per incentivar l’augment de separació dels residus», ha posat de manifest el portaveu, qui alerta que això, a més de ser perjudicial pel medi ambient, suposa una despesa considerable a la butxaca dels ciutadans. Només el 2019, l’eliminació del rebuig va costar 1,9 milions d’euros.

«Que en el plec de clàusules tampoc no es parli d’una modernització de contenidors, que puguin detectar els índexs de reciclatge dels ciutadans a títol individual, ni d’una actualització de la maquinària, ja que no hi consten elements de valoració de tecnologies sostenibles, tampoc no ens fa preveure una millora de resultats», assegura Martín. Els dubtes també s’estenen a la voluntat de mantenir la plantilla a futur i no fer l’opció de reduir costos laborals a mig termini.

D’altra banda, el portaveu socialista denuncia l’afany recaptatori de l’ordenança corresponent a la recollida d’escombraries i no pas de millora de resultats. El govern ha incorporat com a novetat el criteri de progressivitat, establint trams en funció de les dimensions dels immobles, quan a criteri del PSC els trams s’haurien d’aplicar en funció dels nivells de reciclatge per tal que qui més recicli, menys pagui. «Aquest hauria de ser el principal incentiu perquè la ciutadania recicli més i millor», ha reblat.

 

Comissió de control

El PSC proposarà al govern que es creï una comissió de seguiment del funcionament del servei de neteja i recollida d’escombraries, amb la participació de membres de l’oposició, ja sigui per poder fer propostes de millora, seguiment d’incidències, així com una anàlisi periòdica d’incompliments de l’empresa adjudicatària, en cas que es produeixin.

Martín ha anunciat que el PSC està valorant en seu sentit de vot i que el decidirà un cop s’hagin pogut debatre tots aquests aspectes a la comissió d’aquesta tarda, atesa la importància del contracte que suposa al voltant d’uns 150.000.000 euros en 10 anys. «Però més enllà dels diners, el que volem és assegurar que el nou contracte pugui assolir l’objectiu europeu de recollida selectiva. No fer-ho tindria un cost ambiental i econòmic que no es podria assumir», ha conclòs.