Reus

Martín: “Exigim al govern que actuï per revertir el desgavell provocat en l'àmbit educatiu"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup municipal defensarà una moció al Ple que reclama mesures per posar remei a les actuals desigualtats entre escoles

Una segona moció reclama l’estació intermodal, millores en la connexió amb l’estació de l’AVE i el Tramcamp

 

Que l’Ajuntament de Reus es comprometi a convocar la Comissió de treball sobre l’escolarització equilibrada en el termini màxim d’un mes on es doni compte de l’estat d’execució de les diferents propostes recollides en les conclusions de l’estudi d’escolaritat i es planifiqui l’execució de les restants. I que insti a la Generalitat a prendre totes les mesures necessàries per evitar la massificació d’aules, afavorint la reducció de ràtios, i una distribució més equitativa per tal d’evitar la guetització i estigmatització de centres, amb proposta de nous grups a primària. Aquests són els principals acords de la moció que el Grup Municipal del PSC defensarà al Ple d’aquest divendres que també demana recuperar el projecte d’instituts-escola, prèviament definits entre el departament d’Educació i l’Ajuntament de Reus per tal d’atendre les necessitats d’escolarització als centres de Secundària.

El seu portaveu, Andreu Martín, recorda que fruit de diversos acords de Ple, es va realitzar l’Estudi de l’escolaritat a Reus: avaluació de la política educativa municipal per a l’equitat, en què es recollia que Reus es presenta com una ciutat amb desigualtats en les realitats escolars dels seus centres educatius. Aquest estudi recollia propostes de millora.

“Ara que som a les portes d’un nou període de preinscripció és el moment de posar remei al desgavell actual, dramàtic i vergonyós. I això no s’aconsegueix amb aules massificades, amb tancament de grups de l’escola pública en alguns centres i derivació d’alumnat cap a centres que no són els de preferència de les famílies, tal i com venen demostrant les dades de matriculació dels darrers anys. I per últim, i no per això menys important, tampoc no passa per prendre decisions sense comptar amb la participació de tota la comunitat educativa”, ha reblat.

Martín recorda que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU, es fixen en l’àmbit educatiu «garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom». També posa de manifest que Pla d’Acció Municipal 2019-2023, recull els compromisos d’impulsar Reus com a ciutat educadora; fomentar la igualtat d’oportunitats i equitat en l’àmbit educatiu, i vetllar per una escolarització equilibrada en tots els centres i nivells educatius de la ciutat. I en aquest sentit assegura que “la situació actual està a anys llum d’aconseguir els objectius abans esmentats i demostra que les decisions preses pel govern en els darrers anys han estat del tot errònies i han provocat un problema greu de segregació escolar, una greu agressió contra la qualitat educativa, amb un augment de ràtios i, per tant, una reducció de l’atenció individualitzada, tot i l’esforç del professorat, entre les principals conseqüències». Pel PSC, la renúncia a desenvolupar projectes d’instituts escola ha contribuït a la situació actual, provocant una massificació als instituts de la nostra ciutat, en contradicció amb les estratègies actuals del conseller d’Educació, que aposta pels instituts escola amb 26 centres nous per al curs 2020-2021.

“No podem perdre més temps. Reus necessita un govern que defensi la qualitat educativa, que de debò cregui en l’educació pública i treballi en la direcció correcta per redreçar aquesta situació, i perquè la ciutat torni a ser pionera i referent en aquest camp. Un govern que treballi amb previsió i planificació per donar resposta a les necessitats d’escolarització».

La moció també demana que l’Ajuntament reconegui la importància de la xarxa d’escoles bressol municipal i es comprometi a instar a la Generalitat a atendre les seves necessitats de finançament.


Estació intermodal, més autobusos i Tramcamp

D’altra banda, el PSC presenta una segona moció que demana a l’Ajuntament que reclami a Adif i al Ministeri de Foment la recuperació del projecte de construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport, que ha de permetre la connexió del corredor mediterrani amb la línia de l'AVE entre Madrid i Barcelona.

També demana exigir a la Generalitat més horaris i més freqüències d’autobusos pel tal de millorar la connexió de l’estació de l’AVE amb la ciutat de Reus i amb els nuclis urbans afectats per la supressió dels serveis ferroviaris actual entre les estacions de Port Aventura, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant.

I en darrer terme, que l’Ajuntament de Reus insti al Govern de la Generalitat a reclamar el traspàs de la línia ferroviària Port Aventura-l’Hospitalet de l’Infant al Ministeri de Foment per poder impulsar l’acondiciament a Tren-Tramvia; evitant el desmantellament ferroviari integral i reclamant una integració urbanística del servei.

Aquesta moció sorgeix després de la posada en marxa de la connexió del corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Tarragona, que si bé suposarà avantatges per als usuaris que viatgen de València a Barcelona, comporta molt d’impacte al transport de rodalies, amb la supressió d’estacions dins el nucli urbà, reducció de freqüències, etc.

Martín considera que aquesta situació és conseqüència de dues decisions desafortunades: la construcció de l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona a Perafort, en un entorn de difícil accés, fora de cap nucli urbà i sense connexió amb el tren convencional, i la paralització del projecte de construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport, que connectaria el Corredor del Mediterrani amb la línia Reus-Tarragona, l’autopista AP-7 i l’aeroport.

“Això ja no ho podem canviar. Per tant, no ens podem conformar lamentant-nos ni assenyalant responsables. El que hem de fer és reclamar unes bones comunicacions i uns serveis adients a les necessitats del territori, com a segona àrea metropolitana de Catalunya”, assegura Martín.

De la mateixa manera, el portaveu explica que “cal evitar el desmantellament del traçat ferroviari que ha quedat en desús, i accelerar la posada en marxa del tren-tramvia, que permeti mantenir units els nuclis urbans de la Costa Daurada i una mobilitat més sostenible”, ha conclòs.

 

Adjuntem el text íntegre de les mocions en document PDF

Fitxers adjunts: