Reus

Ibarra es compromet a millorar les polítiques de recerca i d’atracció i retenció de talent

  • Actualitzat:
  • Creat:

El candidat de Reus, Alberto Bondesio, reivindica el TECNOPARC com a parc tecnològic, on centralitzar formació, investigació i desenvolupament de projectes

Catalunya no compta amb un sistema d’innovació que faciliti la transferència del coneixement al teixit econòmic, indispensable per generar benestar econòmic i social. Tampoc polítiques que prioritzin la R+D empresarial per assegurar el creixement, la competitivitat i la creació de llocs de treball de qualitat. Així ho assegura la cap de llista del PSC per Tarragona, Rosa M. Ibarra, que avui ha explicat les seves propostes en matèria de recerca i innovació avui a Reus, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.

Per Ibarra, dotar de més recursos les polítiques de recerca i desenvolupament és la clau per potenciar la valorització del coneixement per generar riquesa i llocs de treball. D’altra banda, també cal millorar les polítiques d’atracció i retenció de talent científic amb programes i recursos que permetin comptar amb més investigadors i investigadores amb condicions estables i dignes. I en aquest sentit, ha anunciat l’aprovació d’una Llei de la Ciència “que permetrà generar un marc estable i una gestió àgil i flexible per potenciar la recerca i la innovació”.

En l’àmbit de la Universitat, la candidata ha denunciat les polítiques neoliberals implementades els darrers anys pels governs de Junts per Catalunya i ERC, que ha provocat un greu daltabaix en el dinamisme de les universitats: retallades pressupostàries, recursos per impulsar la recerca, augment de la precarització de les plantilles del professorat i de personal d’administració de serveis, etc. A més, “hem patit durant més de 8 anys un espectacular augment dels preus de les matricules (un 66%) que, sumat a la reducció dels recursos públics destinats a beques, han afeblit la capacitat de la universitat per garantir la igualtat d’oportunitats”.


Ibarra ha remarcat que gràcies a les modificacions del Govern de l’Estat, les taxes universitàries s’han reduït substancialment i que cal arribar en els propers 4 anys als 1.500M€ de finançament públic de les universitats catalanes “Si volem universitats solides amb docència de qualitat i recerca d’excel·lència ben connectada amb el teixit econòmic per poder innovar”. En aquest mateix àmbit ha anunciat l’aposta del PSC per augmentar i enfortir la formació dual als graus universitaris professionalitzadors, mitjançant un treball conjunt entre la universitat i les empreses, i dissenyar conjuntament els continguts curriculars dels cicles formatius de grau superior i d’aquests graus per aconseguir la màxima continuïtat d’ambdós estudis, amb l’objectiu de millorar les competències dels estudiants i donar resposta a les necessitats del teixit econòmic.

Per la seva banda, el candidat de Reus, Alberto Bondesio ha remarcat que l’any 2008, Reus era un referent en innovació i recerca i que des de llavors s’han deixat perdre moltes oportunitats. Un exemple de la deixadesa de funcions del govern en aquest període és l’edifici del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, on avui s’ha fet la roda de premsa. “Teníem el fons per posar-lo en funcionament per part d’Europa i del Instituto de Salud Carlos III i els van deixar perdre”, ha lamentat.

En aquest sentit proposa més complicitat amb els organismes i empreses que volen fer recerca i desenvolupament i entendre el TECNOPARC com a parc tecnològic de Reus, on centralitzar formació, investigació i desenvolupament de projectes, sobretot en camps com l'agroalimentari, la nutrició, la salut, les noves tecnologies i la transició energètica. “Fomentar l'esperit emprenedor i investigador, evitant la fuga de talent i posicionant la nostra ciutat al món serà el nostre objectiu”, ha assegurat”.

 

Bretxes de gènere

La roda de premsa també ha comptat amb la presència de la diputada Sandra Guaita, que és portaveu adjunta de la comissió de Ciència, innovació i Universitats al Congrés. Ha recordat que els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 disposen del major pressupost de la història en Ciència i Innovació, amb 3.232 milions d’euros, augmentant en 1.204 milions (un 59%) respecte al 2020, més del doble. I el ministeri d’Universitats també ha duplicat el pressupost, amb una aposta decidida per la societat del coneixement, prioritzant l’educació, la formació i la investigació.

D’altra banda, ha remarcat que el ministeri de Ciència i Innovació ha crear l’Observatorio “Mujeres, Ciencia e Innovación” per fer un seguiment de la situació de les dones investigadores, tecnòlogues i innovadores, proposar mesures per erradicar les bretxes de gènere persistents i garantir la integració de forma transversal des de la perspectiva de gènere en aquesta àmbits.