Reus

Exigim l’aturada immediata de l'enderroc d'edificis fins que no es demostri que no tenen valor

  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup municipal registra una bateria de preguntes per aclarir per què no estaven protegits dos edificis noucentistes derruïts

El PSC exigeix l'aturada immediata de tots els enderrocs d’edificacions previstos pel govern a la ciutat fins que no es duguin a terme els procediments pertinents que garanteixin que no tenen cap valor patrimonial. D’aquesta manera, el grup municipal socialista vol clarificar el polèmic enderroc de dos edificis noucentistes de la ciutat, situats al carrer de Sant Llorenç i del passatge de l’Escorial i evitar futurs conflictes.

Paralel·lament, ha registrat una bateria de preguntes que pretén obtenir informació de la regidoria d’Urbanisme sobre la valoració feta per determinar els criteris pels quals aquests dos edificis no tenien protecció patrimonial i sobre el contingut de l’informe de l’arquitecte municipal, segons el qual l’enderroc era necessari per motius de seguretat. També s’ha demanat la relació de tots els edificis de la ciutat que estan en risc d’esfondrament i quin plantejament s’ha fet de cadascun per tal de valorar si cal protegir-los.

El portaveu Andreu Martín, explica que arran de la denúncia pública d’Unesco Tarragona, entitats com l’associació Espais Ocults  i moltes persones a títol individual, “cal que es revisin amb urgència els procediments realitzats i s'esclareixin els motius que han portat a l'enderroc d'uns edificis municipals centenaris, de gran valor històric, amb elements arquitectònics propis del noucentisme”.

Martín ha lamentat l’estat en què es troben molts edificis de la ciutat, alguns d’ells en risc d’esfondrament i ha criticat la inacció del govern. En aquest sentit, ha recordat que fa uns anys, l’Ajuntament va ordenar el desmuntatge de la fumera del passeig Mata, danyat per un llamp, que va significar la pèrdua d’un dels elements més característics del nord de la ciutat. Un altre exemple que aporta el portaveu és l’estat en què es troba el Mas Totosaus i les reiterades denúncies del seu grup perquè el govern hi faci una actuació integral. “Si aquest mas, que és un element patrimonial protegit, el tenen en un estat d’abandonament absolut, com han de tenir immobles que no disposen d’aquesta protecció?”, s’ha preguntat.

“Fins ara ens havíem cregut les explicacions que ens donava el govern, però aquests darrers casos estan demostrant que alguna cosa no s’està fent bé i ens fan dubtar seriosament que tingui cap voluntat de protegir el patrimoni”. Martín qualifica la situació de molt lamentable i insostenible. “No hi ha planificació, no es fa cap actuació i per això exigim del govern de Junts, ERC i Ara Reus més sensibilitat, més dedicació i més cura envers el patrimoni arquitectònic de la ciutat, que és part de la nostra història”.

“Vista la situació, exigim la garantia que els immobles amb al valor patrimonial estan clarament identificats i protegits. Fins que això no sgui així, el govern no es pot plantejar l’enderroc com una forma de gestionar els nostres edificis centenaris”. En aquesta línia, el portaveu proposa una reunió govern municipal, els grups de l’oposició i les entitats que es dediquen a posar en valor el patrimoni arquitectònic de la ciutat “per escoltar les explicacions que justifiquen aquests fets lamentables i que suposen una pèrdua irrecuperable per a la ciutat”, ha reblat.