Reus

El PSC proposa una ordenança per afavorir la instal·lació d’energies renovables per autoconsum

  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup municipal defensarà una moció al Ple amb mesures per a una gestió més eficient de l’energia a les llars i comerço

També proposarà reduir la velocitat a 30km/h a les vies urbanes on no hi hagi carril bici per a una mobilitat més segura

 

Que l’Ajuntament de Reus redacti una ordenança per a l’autoconsum energètic, que incentivi la implantació d’instal·lacions que permetin aquest autoconsum a partir d’energies renovables. Aquest és un dels acords de la moció que el Grup Municipal del PSC defensarà al Ple d’aquest divendres. També demana la realització d’una campanya de divulgació a totes les llars i comerços de la ciutat sobre mesures per estalviar en els contractes energètics i d’informació sobre com adaptar els habitatges i locals per reduir el consum energètic i fer un ús més eficient de l’energia.

El seu portaveu, Andreu Martín, explica que «hi ha molt de desconeixement per a la gestió eficient de l’energia a la llar, una informació que esdevé molt important a l’hora d’adaptar la realitat energètica d’un habitatge a la millor gestió possible». Martin afageix que «cal tenir en compte que els Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU, es considera l’accés a una energia sostenible com una oportunitat que transforma vides, economies i el planeta». L’energia és el principal contribuent al canvi climàtic i representa al voltant del 60% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a nivell mundial.

I en aquest sentit, «reduir el consum lligat a un augment de l’eficiència energètica i per la instal·lació d’energies renovables per autoconsum és un dels principals reptes que ha d’afrontar la nostra ciutat per combatre el canvi climàtic. Ha arribat el moment, doncs, de plantejar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l’autoconsum energètic a partir d’energies renovables, ha reblat.

La moció també demana que l’Ajuntament, a través del Punt d’assessorament energètic, realitzi una campanya de promoció de l’abonament social elèctric dirigida a les famílies que hi tinguin dret, informant dels beneficis, requisits, i la manera de gestionar la sol·licitud.

El portaveu s’ha referirt als resultats de la darrera reunió de la Taula de la pobresa energètica de Tarragona i Reus celebrada el passat 12 de novembre en què es va fer públic que un 60% dels ususaris amb dret a abonament social elèctric no el demanen a cap de les dues ciutats per desconeixement, fet que demostra que encara hi ha una tasca pedagògica i d’informació a la ciutadania pendent. «Per tant, és del tot necessari que des del Punt d’assessorament energètic de l’Ajuntament de Reus s’intensifiqui la divulgació de l’abonament social de la llum que ofereix el Govern de l’Estat perquè les persones amb menys recursos econòmics puguin pagar els seus rebuts de la llum», ha conclòs.

 

Per a una mobilitat més segura

D’altra banda, el PSC presenta una segona moció que demana restringir a una velocitat màxima de 30 km/h a totes aquells vials urbans que no disposin de carril bici segregat per tal d’afavorir la convivència i la seguretat entre tots els mitjans de desplaçament, en especial dels vehicles de mobilitat personal.

Aquesta petició sorgeix després que al passat Ple del dia 22 de novembre el govern municipal va aprovar la prohibició dels vehicles de mobilitat personal de circular per la vorera i que no tots els vials disposen de carril bici, on ja s’estableix una velocitat màxima permesa de 30 km/h.

També demana que el govern es replantegi la restricció de la circulació de vehicles al raval de Santa Anna i permeti l’accés dels vehicles de transport públic, vehicles comercials, vehicles elèctrics, bicicletes i patinets. «Una mesura que suposa una alteració important dels circuits de l’autbús urbà i moltes molèsties als vehicles comercials», segons el portaveu socialista.

En darrer terme proposa la creació d’ una Comissió de mobilitat, amb la participació de representants dels diferents grups polítics amb representació al Ple i tècnics municipals experts en aquesta àrea i que contempli la participació d’entitats d’aquest àmbit. Aquesta comissió s’ha de convocar de manera immediata per tal de poder fer una planificació, seguiment i avaluació de polítiques de mobilitat per a una ciutat més sostenible i segura. Per Martín, «és del tot necessari un debat profund pel que fa a la planificació i aplicació de mesures en matèria de mobilitat i els efectes que aquestes puguin produir quan s’apliquin, pel que fa al seu grau de sostenibilitat i seguretat. I per això l’Ajuntament ha de dotar-se d’un instrument que permeti aquesta planificació i aquest seguiment de les polítiques de mobilitat a la ciutat».

 

Adjuntem text ínegre de les mocions registrades en PDF.
 

Fitxers adjunts: