Actualitat

El PSC proposa la creació de l’Oficina de Protecció Animal

23 setembre 2020

El PSC proposa la creació de l’Oficina de Protecció Animal
Evitar maltractaments i abandonaments i fomentar les adopcions i la salut dels animals, principals objectius

Una segona moció proposa mesures per a un bon funcionament del curs escolar i el foment de l’equitat

 

Evitar maltractaments i abandonaments i fomentar les adopcions i la salut dels animals en col·laboració amb les entitats animalistes. Aquests són els principals objectius de l’Oficina de Protecció Animal que el grup municipal del PSC proposarà al Ple d’aquest dilluns.

Aquesta oficina serà l’encarregada de dur a terme campanyes institucionals de sensibilització; xerrades als centres educatius, centres de gent gran i associacions; divulgació de fullets informatius en col·laboració amb els centres veterinaris de la ciutat per conscienciar la població de la importància de la identificació obligatòria, els avantatges de l’esterilització , el foment de l’adopció en detriment de la compra, recomanacions per viatjar amb animals, campanyes per censar i xipar els animals, consells per protegir-los de la calor, etc. A més, s’encarregarà de tramitar ajuts per a intervencions d’urgència en centres veterinaris a les persones amb pocs recursos i coordinar famílies d’adopció durant processos d’hospitalització o malaltia dels propietaris. I estaria dotada de tots els mitjans necessaris per evitar casos de maltractament animal, coordinant l’aplicació de totes les normatives.

Segons el portaveu, Andreu Martín, “l’Ajuntament de Reus ja ha fet un pas amb la creació d’un web per gestionar l’adopció d’animals abandonats (una proposta que el nostre grup municipal va fer el 2018 en forma d’al·legació a la nova ordenança municipal de tinença d’animals). Però cal anar més enllà, amb la creació d’una Oficina de Protecció Animal per aconseguir una societat més justa i respectuosa amb els animals”.

La moció també demana que totes les zones urbanes habilitades per l’esbarjo de gossos i els pipicans tinguin com a mínim una font i un element d’arbrat i que cap d’aquestes zones habilitades estiguin limitades horàriament; que l’Ajuntament de Reus vetlli per la gestió ètica del control de les poblacions d’animals, especialment de les colònies de coloms, i realitzi campanyes d’informació i sensibilització a la ciutadania i als treballadors i treballadores encarregats d’aquesta tasca. També insta als consellers de tots els grups polítics de l’empresa municipal Reus Transport es manifestin a favor que es permeti que tots els animals de família puguin utilitzar en bus urbà en un proper consell d’administració.

En darrer terme, la moció demana l’adhesió de l’Ajuntament al Pacte de Teguise. Cal recordar que la mort violenta d’un gos a aquesta ciutat Canària, a qui van emmordassar fins a asfixiar-lo, ha donat lloc a nombrosos moviments per a la protecció animal. Un d’aquests, és el Pacte de Teguise, subscrit pel PSC, que vol unir el teixit social animalista, la societat civil i polítics contra el maltractament animal.

“És intolerable que es maltractin éssers amb sentiments i consciència i cal fer tot el possible per arribar als zero casos de maltractament”, ha conclòs el portaveu.

 

Mesures per a un bon funcionament de curs escolar i foment de l’equitat

Una segona moció proposa mesures per a un bon funcionament del curs escolar i el foment de l’equitat. Per Martín, “el confinament provocat per la pandèmia de la Covid19 ha evidenciat els problemes que arrossega el sistema, poc preparat per a una educació des de casa amb equitat”. A més, afegeix, encara hi ha molts interrogants per resoldre en l’àmbit de la seguretat”. Per això, la moció demana:

1.- una mascareta homologada diària a tot l’alumnat i equips docents

2.- zones de vianants segures als accessos als centres educatius, donant prioritat als desplaçaments a peu

3.- Que es garanteixi un pla d’acció contra la bretxa digital amb un acompanyament de les educadores i educadors referents dels centres escolars per informar, gestionar i assegurar que l’equipament informàtic i la connectivitat arriben a tothom.

4.- Que garanteixi la suficiència alimentària durant tot el curs escolar

5.- Que es valori el SAD Social (Servei d’Atenció Domiciliària) per a posar a disposició de les famílies en cas d’alumnes en període de quarantena, per tal que l’impacte en la conciliació familiar sigui el mínim possible. Que es negociï amb la Generalitat un increment de recursos per gestionar aquest servei.

6.- Que realitzi una campanya promocionant l’oferta d’activitats extraescolars d’iniciativa diversa i la seva represa.

7.- Instar a la Generalitat que, en els casos que sigui necessari, estudiï la possibilitat de compactació o reducció d’horaris a primària abans d’optar per la semipresencialitat o pel tancament d’un centre, en cas de contagis.

8.- Que consensuï amb la comunitat educativa, mesures per fer un seguiment durant el curs 2020-2021 i planificar les noves accions necessàries per als cursos següents per tal de garantir l’equitat i evitar la segregació, en el marc del Consell Escolar, entre d’altres, tals com la gestió de la matrícula viva, l’oferta de grups, la zonificació i les ràtios.

“El curs no ha començat com seria desitjable, però ara cal pensar com ha de ser en el futur. Vista la gestió de la Generalitat i de l’Ajuntament, queda demostrat que el model actual d’escola ha caducat i s’ha de reformular perquè no ha estat capaç de donar una resposta convincent a la comunitat educativa” ha reblat el portaveu.

 

 

Podeu llegir el text íntegre de les mocions en document PDF.