Reus

El PSC proposa al Ple mesures per reconèixer i protegir les víctimes d’abusos sexuals

  • Actualitzat:
  • Creat:

El grup municipal socialista també defensarà una proposta per garantir el servei de pediatria als centres d’atenció primària

Establir protocols per detectar casos d’abusos sexuals; dotar de mitjans per ajudar a combatre les seqüeles que pateixen les víctimes, i un reconeixement social a aquestes persones. Aquest és l’objectiu de la moció que el grup municipal del PSC defensarà al Ple d’aquest dilluns.

La moció proposa cinc acords, que insten a l’Ajuntament de Reus a: fer una campanya d’informació i conscienciació, amb debats públics i xerrades per a diferents públics i dirigides per especialistes per parlar dels abusos sexuals a menors, com combatre’ls, com ajudar les víctimes i com aturar i denunciar als agressors; obrir una taula de treball comptant amb especialistes de psicologia i psiquiatria i víctimes d’abusos per fer un acte institucional de condemna dels abusos i del silenci, i per reconèixer les persones que patit aquests abusos i han lluitat per eradicar-los; establir un protocol per assegurar que les víctimes d’abusos sexuals que necessitin atenció psicològica es derivin cap als professionals i en garanteixi el seu accés; establir mecanismes de control per tal d’assegurar que totes les entitats que tenen qualsevol activitat amb infants i adolescents i, per tant, l’obligació d’exigir el certificat de delictes de caràcter sexual al registre centralitzat, compleixin amb aquesta obligació i, en darrer terme, a establir mecanismes per exigir que qualsevol entitat que tingui dades d’algun abús cal ho porti a la justícia ordinària, independentment de les actuacions internes que vulgui realitzar.

Pel portaveu socialista, Andreu Martín, “per combatre aquesta injustícia cal que deixi de ser tabú, poder parlar del tema i denunciar. I per això cal que tinguem protocols per detectar els casos i oferir tot el suport a aquestes persones que, després d’haver passat unes experiències traumàtiques volen posar el tema damunt la taula perquè vegi la llum i acabar amb la impunitat”.

 

Solucions a la manca de pediatres

A Catalunya falten més de 250 pediatres, segons la Societat Catalana de Pediatria. Des de fa un temps, quan es produeix una vacant, no es cobreix i són els metges de família els que atenen les necessitats de la població menor de 15 anys. I això passa, entre altres raons, per la insuficient convocatòria de places de metges interns residents (MIR) i perquè no hi ha cap estratègia per facilitar la permanència dels especialistes a l’Atenció Primària, ni facilitant una formació continuada ni amb condicions laborals adequades.

Per això, la segona moció que defensarà el grup municipal socialista insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a realitzar un estudi de totes les Regions Sanitàries sobre les necessitats de Pediatres a l’Atenció Primària; a establir les accions i un calendari per reposar i dotar de l’especialitat de Pediatria als CAP’s, d’acord amb el que en surti de l’estudi realitzat i garantint, en tot cas, l’equitat territorial, convocant les places de Metges Interns Residents necessàries i, en darrer terme, a deixar de concentrar serveis i facilitar la permanència dels i les especialistes a l’Atenció Primària.

 

Adjuntem el tex íntegre de les mocions en document PDF.

Fitxers adjunts: