Reus

El governs de Junts i ERC han de fer una aposta ferme per les politiques publiques d'habitatge

  • Actualitzat:
  • Creat:

“Ha arribat el moment que els governs de Junts i ERC

facin una aposta decidida i ferma per les polítiques

públiques d’habitatge social a Reus."

“L’habitatge és una part essencial en la vida i la dignitat de les persones. Accedir i mantenir un habitatge digne, així com els seus subministraments bàsics, és avui una de les principals preocupacions de la ciutadania i són els poders públics els responsables de garantir l’exercici efectiu d’aquest dret”.
 

D’aquesta manera, la diputada al Parlament, Rosa Maria Ibarra, junt amb el portaveu del grup municipal del PSC, Andreu Martín i les regidores Anabel Martínez, Tania Agudo, i Hèctor Fort denuncien “l’absència d’acció política per part de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Reus per tal de fomentar i millorar l’habitatge públic social a la ciutat i a Catalunya, on l’exclusió residencial afecta 3 de cada 10 persones”. En aquest sentit, la diputada Rosa Maria Ibarra denuncia que “a Catalunya les xifres demostren que el parc públic d’habitatge no arriba al 2%, davant de realitats d’altres zones d’Europa on són del 15%. Tenim un parc públic d’habitatge insuficient i de vegades no prou cuidat, de manera que no compleix amb la funció que li és pròpia, oferir un habitatge digne a les famílies que ho necessiten. Un clar exemple és el que succeeix als habitatges propietat de l’Agència Catalana de l’Habitatge al barri de Mas Pellicer de Reus, alguns d’ells ocupats per portar-hi a terme actuacions il·lícites.”
 

“Bona quantitat dels habitatges dels quals disposa l’Agència Catalana de l’Habitatge a Reus disposen d’unes condicions pèssimes pel que fa a l’eficiència energètica, provocant més despesa als usuaris i usuàries que hi viuen en ells” ha exposat Martín, qui en la roda de premsa ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Reus que s’acullin als diversos programes dels fons europeus en matèria d’habitatge per tal de millorar l’eficiència energètica d’habitatges, ajudar a les actuacions de rehabilitació d’edificis i potenciar la construcció d’habitatges de lloguer social, entre d’altres. Recentment, el govern del president Pedro Sánchez ha anunciat i ha aprovat ajudes per valor de més de 4.420 milions d’euros per la regulació de programes d’ajudes en matèria de rehabilitació residencial i habitatges social dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Per tot l’exposat, el grup municipal socialista ha decidit fer un altre pas endavant per tal de dignificar i millorar els habitatges públics socials a Reus i presentarà una moció en el Ple municipal de novembre on entre d’altres, “demanem que l’Ajuntament de Reus impulsi un conveni amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per fer controls i inspeccions exhaustives dels seus habitatges per determinar-ne el seu estat i fer un catàleg amb el llistat actualitzat de les necessitats de cadascun dels habitatges. En el cas que aquests pisos estiguin ocupats, sol·licitem procedir, si és el cas, a recuperar-ne la possessió, a fer les obres de rehabilitació i manteniment necessàries i a posar-los a disposició de les famílies que ho necessitin de manera immediata”.
A més a més, la diputada socialista Rosa Maria Ibarra presentarà també aquesta moció al Parlament. Cal destacar que en ella es sol·licita “que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Reus s’acullin als diversos programes dels fons europeus en matèria d’habitatge, que comptin amb les entitats veïnals a la mesa adjudicatària dels habitatges i en el proper pressupost de la Generalitat s’inclogui una partida pressupostària desenvolupar l’actuació prevista al barri del Carme per a la construcció de nou habitatge social” ha exposat Ibarra. “Cal que l’Agència Catalana de l’Habitatge tingui el control de tots els seus habitatges, els adeqüi i els posi a disposició de les famílies vulnerables de la ciutat que necessiten un habitatge. I cal recuperar la iniciativa pública de la Generalitat en el camp de l’habitatge i la dignificació dels barris, reconstruint la concertació entre administracions i promovent una política pública integral que doni resposta a les necessitats dels reusencs i les reusenques i sigui coherent amb la realitat del nostre parc edificat” ha conclòs el portaveu socialista a l’Ajuntament de Reus, Andreu Martín.