Reus

Discurs del portaveu Andreu Martín al Ple de constitució del nou consistori

  • Actualitzat:
  • Creat:

Dissabte, 15 de juny de 2019

Alcalde, regidores i regidors, reusenques i reusencs,

 

Els resultats de les eleccions del 26 de maig han configurat un consistori amb representació de sis forces polítiques amb diverses majories suficients per governar i tirar endavant la ciutat.

 

Junts per Reus, la força més votada, aconsegueix l’alcaldia amb el suport d’ERC i Ara Reus, a l’espera d’una reedició del pacte que ha configurat el govern durant aquest passat mandat.

 

Un escenari que ja vam alertar en un dels debats de la campanya. Votar ERC i votar ARA Reus era votar per tornar a fer alcalde de Reus al Sr. Pellicer. I així ha estat.

 

L’extraordinària novetat d’aquest mandat és que per primer cop des de la instauració de la democràcia, l’alcalde de Reus ha estat escollit des d’un despatx de Barcelona. Reus ha esdevingut sense cap mena de vergonya moneda de canvi per repartir-se les cadires de la Diputació, Consell Comarcal i ves a saber que més. No ho dic jo. Ho ha dit la Sra. Noemí Llauradó, suposadament candidata d’ERC a alcaldessa de la ciutat. La seva incorporació a aquest govern sense cap de les condicions que havia formulat, ser alcaldessa i la participació de la CUP, difícilment explica una decisió local.

 

Aquesta dinàmica de submissió, subsidiarietat i servilisme als dictats que venen de la capital ja han tingut antecedents en el mandat que tot just ha acabat i sembla que serà el nou paradigma de la política local atès l’anunciada tasca assignada a la Sra. Llauradó de la representació institucional del consistori en les relacions amb la Generalitat de Catalunya.

 

Dit d’una altra forma, i amb tot el respecte, l’encarregada de fer arribar les ordres dels que ara encara en manaran més des de Barcelona sobre la política d’aquest ajuntament. Total això de governar una ciutat és tan cansat, que pel que cobren, tota la feina que es puguin treure del damunt millor que millor. Començant pel nostre Hospital Universitari Sant Joan de Reus, els centres de primària i el que faci falta per acontentar els “jefes”. I tots contents. I a veure si podem ocupar alguna cadira més amb la seva pagueta.

 

Probablement des de Barcelona ens diran que en les inversions i en el finançament dels serveis deixarem que altres ciutats i viles rebin els recursos que haurien d’arribar aquí perquè aquí no els necessitem. No dubtem que seran un govern de bones minyones i minyons. Ja ho pagaran els ciutadans aquesta incapacitat de mobilitzar els recursos que la ciutat necessita. Les escoles bressol municipals continuaran sense el finançament que li correspondria de la Generalitat, tancarem més grups d’escoles públiques, no obrirem residències de gent gran ni incrementarem les places públiques, no s’invertirà en els barris que necessiten recursos per millorar el seus carrers i la cultura que no emprenyi tant demanant el protagonisme i el suport que mereix en les polítiques municipals. Però tranquils que si a algú li tallen el subministrament elèctric vostès els deixaran uns fanalets i si convé estalviar tornarem a tancar els acceleradors lineals imprescindibles pel tractament de molts càncers. Perquè el càncer també farà vacances.

 

Però sempre quedarà el recurs de dir que la culpa no és seva, ni de la Generalitat. La culpa és de Madrid i del 155. Vet aquí que de tant utilitzar aquest discurs la Sra. Llauradó s’ha quedat sense ser alcaldessa paradoxalment pel 155.

 

Suposo que entenen que estava utilitzant la ironia. Vostè no és alcaldessa perquè no ha volgut. Ras i curt. Però no cal que busqui cap responsabilitat en nosaltres. Nosaltres som una agrupació d’un partit que posa el benestar de totes les persones, la justícia social i la dignitat per davant de qualsevol altra idea o bandera. La nostra pàtria no és Catalunya, ni Espanya, ni Europa, ni el món. La nostra pàtria són les persones. Totes. I no li admetem cap etiqueta ni que ens posi en cap bàndol ni que ens limiti cap dret. Aquí el comodí del 155 no li servirà per justificar la seva renúncia. En tot cas provi amb el comodí de la trucada. La d’algun despatx de Barcelona.

 

ERC, amb sis regidors, els mateixos que ha obtingut el Partit Socialista, no ha volgut articular la voluntat de canvi manifestada pels electors i ha defugit la responsabilitat d’assumir l’alcaldia i liderar un pacte d’esquerres, amb PSC i la CUP. No ha volgut fer efectiu un canvi en l’ordre de prioritats reclamat per una àmplia majoria de la ciutadania, per posar les necessitats de les persones al centre de l’acció política, i tornar a fer de Reus una ciutat de progrés, sostenible, solidària, participativa i inclusiva.

 

ERC ha preferit tornar a ser la crossa del Sr. Pellicer en comptes d’assumir l’alcaldia. Ha deixat la decisió en mans d’una negociació a nivell nacional, supeditant els interessos de la ciutat als interessos generals del partit. I des d’aquí li hem de dir que lamentem aquesta subsidiarietat. La política local no pot reduir-se a la subsidiarietat, un alcalde o alcaldessa de Reus no es pot decidir des de Barcelona sense tenir en compte el què ha expressat la ciutadania. Mai abans havia passat. Reus no s’ho mereix.

 

Estem profundament decebuts i tristos. Tristos perquè la nostra ciutat ha estat víctima d’un mercadeig indecent, perquè Reus ha estat moneda de canvi d’unes negociacions que no tenen res a veure ni amb el seu progrés ni amb el benestar de la seva gent.

 

I també perquè avui es demostra que ERC encaixava en la nostra manera d’entendre la governança i la democràcia, però que el PSC mai no ha encaixat en l’actual lideratge d’ERC. Les coses com són i no cal que ens enganyem més.

 

Decebuts i tristos com ho deuen estar molts dels votants d’ERC, probablement ja ha perdut un bon grapat, que avui veuen que el seu vot només ha servit per tornar a fer alcalde el Sr. Pellicer i perquè Reus tingui un govern continuista que no ens porta enlloc, com ja hem vist.

 

Comença un nou mandat, i els encerts i els errors seran responsabilitat de tots i cadascun dels membres del govern però, especialment, de qui ha permès la reedició d’una fórmula que, com ja s’ha demostrat, tindrà greus conseqüències pel futur immediat de la ciutat, que ha d’assumir reptes molt importants.

 

El PSC serà a l’oposició. Seguirem exercint una tasca sensata, rigorosa i responsable de fiscalització i de control de l’acció de govern, però també de suggeriments, de propostes i de suport a tot allò que suposi un benefici per a la ciutat

 

Ens comprometem a fer crítica constructiva i d’acompanyar-la sempre d’alternatives i solucions. També ens comprometem a treballar incansablement per tirar endavant els nostres compromisos amb la ciutadania en qüestions clau com la reactivació econòmica, l’educació, l’habitatge o les polítiques socials.

 

Des de l’oposició dedicarem tots els nostres esforços per transformar la ciutat, per fer-la més igualitària i més justa. Treballarem amb convicció per donar resposta a les inquietuds de la ciutadania, des de la justícia social, la igualtat i la solidaritat. Vetllarem per garantir el màxim benestar de tots els reusencs i reusenques.

 

Per acabar, dir-los que ens posem a disposició del nou govern per tot allò que faci falta, desitjant sort a la ciutat. Serem l’alternativa i la mà estesa a tota la ciutadania per provar de fer millor la seva vida. El rellotge del canvi real ja s’ha posat en marxa.

 

Moltes gràcies.