Reus

Andreu Martín: “És immoral criticar el llegat socialista quan n'has tret benefici"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El candidat del PSC analitza el deute actual de l’Ajuntament, que situa Reus al capdavant del rànquing de Catalunya

“És immoral que alguns candidats critiquin el llegat que els socialistes vam deixar a la ciutat quan n’estan traient un benefici polític”. D’aquesta manera, el candidat a l’alcaldia Andreu Martín s’ha queixat de les recurrents critiques que s’han llençat durant la campanya electoral en relació a l’endeutament municipal.

Per Martín, l’endeutament, per si mateix, ni és bo ni és dolent, forma part de la gestió econòmica d’un ajuntament, però depèn d’on s’inverteix. “Si els recursos de l’Ajuntament són insuficients, l’única forma de no endeutar-se és deixar de prestar serveis o fer pagar els ciutadans apujant els impostos, cosa que és inviable per a moltes famílies. Per tant, no és dolent que un ajuntament s’endeuti si ha de servir per garantir els serveis de l’estat del benestar, al qual els governs socialistes mai renunciarem”.

El candidat ha fet una llista d’inversions socialistes com l’hospital, les escoles, el Tecnoparc o el CEPID, assegurant que sense endeutament, “Reus mai hauria pogut tenir aquests i altres serveis que són elements de dinamització econòmica de primer ordre  o contribueixen al benestar de les persones”.

“I per això diem que és immoral que grups del govern durant la campanya hagin llençat propostes referides al Tecnoparc o al CEPID, mentre carreguen contra l’endeutament i quan els han permès treure’n un rendiment polític important”.

“No tot s’hi val per esgarrapar un grapat de vots i menys, quan formes part del govern i saps com funcionen les coses”, ha reblat.

Martín ha volgut deixar clar que la seva compareixença d’avui davant els mitjans de comunicació no ha estat fer una defensa aferrissada de l’endeutament, “però sí per posar les coses al seu lloc”. I per això s’ha referit al  deute viu de l’Ajuntament de Reus és a dir, al deute pendent de pagar que té l’Ajuntament procedent de préstecs a llarg termini amb entitats financeres i avals, generat en època de l’alcalde Pellicer.

Les darreres dades publicades pel Ministeri d’Hisenda demostren que està al voltant dels 203 milions d’euros, xifres molt més altes que en èpoques socialistes. “Això posa de manifest que l’actual govern no ha fet una bona gestió econòmica tal com ens intenten fer creure” i que la reestructuració de les empreses municipals també han endeutat l’ajuntament, perquè les despeses que realitzen afloren sobre el deute viu (abans no computaven). “Això suposa una limitació i, en aquests moments, situa Reus al capdamunt del rànquing de Catalunya amb més deute per càpita entre les ciutats de més de 40.000 habitants: 1.996 euros”, assegura l’alcaldable.

 

Superàvit

Martín també ha qualificat ‘d’immoral’ que el govern del Sr Pellicer es venti de tenir superàvit, tancant tancar l’exercici del 2018 amb un superàvit de amb un superàvit de 4,6 milions d’euros. “Com un govern pot treure pit de tenir un superàvit d’aquesta magnitud amb les necessitats que té la ciutat en aquests moments?. És incomprensible!” assegura Martín.

“Que un ajuntament tanqui els comptes amb superàvit no és sinònim de gestió eficient, al contrari, perquè significa que s’han deixat de cobrir les necessitats de la gent i una manca de previsió en la dotació de les partides corresponents. No es pot enganyar la ciutadania”. I en aquest sentit, assegura que “la nostra manera de fer sempre anirà en la línia de posar en marxa tots aquells serveis per atendre les necessitats de la ciutadania i fer de Reus una ciutat d’oportunitats”.

Per Martín, “es tracta de models diferents, de prioritats diferents, i el proper diumenge, la ciutadania triarà. Nosaltres no estem aquí per fer acumulació de capital sinó per generar valor a la nostra societat, per generar un Reus on s’hi pugui viure, treballar, gaudir i avançar”.

En candidat assegura que la ciutadania reclama un canvi: “hem viscut amb un govern de conveniència, amb un simple repartiment de cadires i amb un fort desacord com s’està veient aquests darrers dies de campanya”. Per això afegeix “nosaltres som l'única veu d'esquerres no independentista que pot fer un canvi real a la ciutat. Votar ERC o Ara Reus és votar al Junts per Reus i tornar a fer alcalde al Sr. Pellicer. Per tant apel·lem a la ciutadania a que s’atreveixi i faci vot útil, que voti PSC el 26 de maig”, ha conclòs.